Wanneer je septische tank legen?

Het tijdig legen van de septische tank voorkomt niet alleen hinderlijke geuren en mogelijke gezondheidsrisico’s, maar beschermt ook het milieu

Als je huis of bedrijf niet is aangesloten op het centrale rioleringsnetwerk, speelt je septische tank een cruciale rol in het beheren van je afvalwater. Het tijdig legen van de septische tank voorkomt niet alleen hinderlijke geuren en mogelijke gezondheidsrisico’s, maar beschermt ook het milieu. In deze blog leggen we uit hoe je kunt herkennen wanneer het tijd is om je septische tank te legen.

Herken de tekenen

Langzame afvoeren en rioleringen

 • Wat merk je op? Als het water langzaam wegloopt uit je gootsteen, toilet of douche, kan dit een vroeg teken zijn dat je septische tank vol begint te raken.
 • Wat kun je doen? Het is handig om eerst te controleren of het probleem zich bij één afvoer voordoet of dat meerdere afvoeren in je huis traag zijn. Als meerdere afvoeren traag zijn, wijst dit meer op een volle septische tank.

Terugkerend rioolwater

 • Wat merk je op? Als rioolwater terugkomt in je toiletten, gootstenen of doucheafvoeren, is dit een duidelijk signaal dat de septische tank overvol is.
 • Wat kun je doen? Neem onmiddellijk contact op met een professionele ruimdienst om te voorkomen dat er ernstige schade aan je rioleringssysteem ontstaat.

Onaangename geuren

 • Wat merk je op? Een sterke, onaangename geur rond de afvoerleidingen of de septische tank zelf is een indicatie dat afvalstoffen niet goed worden afgebroken.
 • Wat kun je doen? Dit kan duiden op een overvolle tank, maar kan ook problemen met de ventilatie van het systeem signaleren.

Natte plekken of ongewoon groene zones in de tuin

 • Wat merk je op? Overmatige vochtigheid of opvallend groene, weelderige zones in de buurt van de afvoer van je septische tank kunnen wijzen op een lekkage of overlopen.
 • Wat kun je doen? Laat een specialist beoordelen of je tank geleegd moet worden of dat er reparaties nodig zijn.

Inspectieput vol water

 • Wat merk je op? Als de inspectieput die toegang biedt tot de septische tank vol staat met water, kan dit wijzen op een achterstand in onderhoud.
 • Wat kun je doen? Regelmatige inspectie en onderhoud kunnen dit probleem voorkomen.

Het belang van preventief onderhoud

Naast het herkennen van de onmiddellijke tekenen dat je septische tank aandacht nodig heeft, is het net zo belangrijk om een regelmatige onderhoudsroutine te volgen. Preventief onderhoud is cruciaal voor het behoud van de effectiviteit en levensduur van je septische systeem. Het helpt niet alleen om noodsituaties te voorkomen maar zorgt ook dat je systeem optimaal blijft functioneren. Hier zijn enkele onderhoudstips die je kunt volgen:

Regelmatig legen

 • Hoe vaak? Afhankelijk van de grootte van je tank en het aantal gebruikers, wordt aanbevolen om je septische tank elke 1 tot 3 jaar te laten legen.
 • Waarom? Dit voorkomt de opbouw van slib en vet dat de efficiëntie van de tank kan verminderen en tot verstoppingen kan leiden.

Jaarlijkse inspecties

 • Waarom zijn ze belangrijk? Deskundige inspecties helpen vroegtijdige problemen te identificeren voordat ze ernstige schade aanrichten.
 • Wat wordt gecontroleerd? De staat van de tank en leidingen, de niveaus van afvalstoffen, en de efficiëntie van het afbraakproces worden allemaal gecontroleerd.

Gebruik van chemische producten

 • Wat is het advies? Beperk het gebruik van zware chemische reinigingsmiddelen die de biologische afbraak binnen de septische tank kunnen verstoren.
 • Welke alternatieven zijn er? Gebruik milieuvriendelijke producten

Conclusie

Het tijdig herkennen van de signalen dat je septische tank geleegd moet worden, kan veel problemen en onvoorziene kosten voorkomen. Door de bovenstaande tekenen in de gaten te houden en regelmatig onderhoud uit te voeren, zorg je ervoor dat je septische systeem efficiënt blijft werken en vermijd je onaangename verrassingen.

Inhoudstafel

Deel deze post

Andere handige tips en tricks