Ruimdienst en ontstopping prijs

In België variëren de prijzen van ruimdiensten aanzienlijk, afhankelijk van verschillende factoren zoals…

Of je nu een huiseigenaar bent, een bedrijf runt of gewoon nieuwsgierig bent, het is altijd goed om op de hoogte te zijn van de kosten verbonden aan het onderhouden van septische systemen en rioleringen. In België variëren de prijzen van ruimdiensten aanzienlijk, afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, de grootte van de septische tank en de complexiteit van de benodigde service. In dit blogbericht geven we je een gedetailleerd overzicht van de huidige prijzen van ruimdiensten in België en wat deze prijzen beïnvloedt.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Grootte van de septische tank

 • Hoe het beïnvloedt de prijs: De grootte van de septische tank is een van de grootste bepalende factoren voor de prijs van ruimdiensten. Grotere tanks vereisen meer tijd en mogelijk meer gespecialiseerde apparatuur om te legen.
 • Voorbeeld: Een standaard huishoudelijke tank van 1000 liter zal minder kosten om te legen dan een commerciële tank van 5000 liter.

Locatie

 • Hoe het beïnvloedt de prijs: De afstand die de ruimdienst moet afleggen om bij je eigendom te komen, kan ook de kosten beïnvloeden. Eigendommen die verder van de basis van het ruimdienstbedrijf liggen, kunnen hogere reiskosten met zich meebrengen.
 • Voorbeeld: Klanten in meer afgelegen of landelijke gebieden kunnen een toeslag verwachten voor transport.

Toegankelijkheid van de septische tank

 • Hoe het beïnvloedt de prijs: Als een septische tank moeilijk toegankelijk is, bijvoorbeeld door hekken, tuinen of andere obstakels, kunnen de kosten toenemen.
 • Voorbeeld: Extra werkuren of speciale apparatuur die nodig zijn om toegang te krijgen tot de tank kunnen leiden tot hogere kosten.

Frequentie van het onderhoud

 • Hoe het beïnvloedt de prijs: Regelmatig onderhoud kan op de lange termijn kosten besparen. Klanten die een onderhoudscontract aangaan, kunnen vaak van lagere tarieven genieten.
 • Voorbeeld: Contracten voor jaarlijks of halfjaarlijks onderhoud zijn vaak voordeliger dan ad-hoc diensten.

Gemiddelde prijzen in België

De kosten voor ruimdiensten kunnen variëren van ongeveer €100 tot €400, afhankelijk van bovengenoemde factoren. Hieronder een gemiddelde schatting per dienst:

 • Legen van een standaard septische tank (tot 1000 liter): €150 – €250
 • Legen van grotere septische tanks (meer dan 1000 liter): €200 – €450
 • Toeslagen voor moeilijke toegankelijkheid of afgelegen locaties: tot €150 extra

Bovenvermelde prijzen zijn uiteraard indicatief en kunnen afwijken van de realiteit, op basis van verschillende factoren zoals in het begin van dit artikel vermeld.

Tips voor het Kiezen van een Ruimdienst

 • Vergelijk prijzen: Vraag offertes aan bij meerdere dienstverleners om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
 • Check recensies: Lees klantenbeoordelingen om de betrouwbaarheid en kwaliteit van de dienstverlening te beoordelen.
 • Onderhoudscontracten: Overweeg een onderhoudscontract als je regelmatig je tank moet laten legen. Dit kan voordeliger zijn en geeft gemoedsrust.

Samenvatting

De prijzen van ruimdiensten in België hangen af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de tank, de locatie van het pand, en de toegankelijkheid van de tank. Door deze factoren te begrijpen en slim te shoppen, kun je ervoor zorgen dat je de beste service krijgt tegen een redelijke prijs. Regelmatig onderhoud is niet alleen essentieel voor de levensduur van je septische systeem, maar het helpt ook om onverwachte kosten en ongemakken te vermijden.

Inhoudstafel

Deel deze post

Andere handige tips en tricks